Oneida white corn var. amylacea
Původ odrůdy Oneida white corn je v domovině Indiánů kmene Oneida, což dnes představuje stát New York. V současné době se pěstuje v Oneida Nation of Wisconsin, poblíž Green Bay a v Oneida Nation of the Thames, Ontario, Kanada. Klasy mají 8 řad velkých zrn a jsou nápadně protáhlé. Kukuřice obsahuje vysoké procento proteinů (18 %), nutno dodat, že toto tvrzení se mi v žádném odborném článku zatím nepodařilo ověřit.
Po procesu nixtamalizace slouží k přípravě polévek, po opětovném vysušení zrn se z nich mele mouka na chleba. Tím, že jde o moučnatý typ, celkem snadno se drtí i v ručním mlýnku.
PĚSTOVÁNÍ: velmi se hodí do polykultury tří sester. Jedná se o ranou odrůdu, díky čemuž je vhodná i do vyšších poloh. Z osobní zkušenosti z 300 m n.m. - dozrává s dostatečnou rezervou před mrazíky a sklízí se postupně, jak dozrávají palice již od srpna.
SEMENAŘENÍ: tato kukuřice má tu velkou výhodu, že na ni velmi snadno poznáte, zda byla opylena konvenční kukuřicí z pole (viz obrázek). Při výběru vhodných rostlin k semenaření vybírám statné zdravé rostliny s velkými pěknými klasy. Klas musí mít 8 řad zrn, nesmí být nepravidelný či jinak deformovaný. Z takovýchto klasů vybíráme osivo ze středních částí klasů (svrchní i spodní okraj jdou na kuchyňské zpracování). Bližší selekci na ranost či velikost klasů zatím nedělám, na to nepěstuji dostatek rostlin, abych současně udržela dostatečnou genetickou variabilitu - tedy zaobírám se tím, abych vybrala zdravé v mých podmínkách prosperující rostliny.
SKLADOVÁNÍ: tradičně se kukuřice vyvazovala a vyvěšovala přímo v obydlích ke stropům. Klasy určené k semenaření se označily květinami upletenými ze šustí. Zde přikládám odkaz jak takový cop uplést.
Na závěr přidávám odkaz na velice zajímavé, byť ve své podstatě hořké video o potomcích původních pěstitelů této kukuřice. Někdy bych jej ráda přeložila, zatím je ovšem dostupné jen v angličtině.
Traditional Agricultural Practices of the Oneida Nation - YouTube